linkit.ro Web analytics

World Wide Web – aniversarea internetului. Ce vârstă a împlinit?

World Wide Web este subiectul celui mai nou doodle de la Google, iar gigantul din Mountain View vrea să-ți amintească de aniversarea internetului, așa acum îl știm astăzi.

Deși s-ar putea să-ți fie imposibil să-ți imaginezi o lume fără WWW, Facebook sau Instagram, la începuturi, conceptul din spate a fost complet diferit de rețelele sociale care au devenit indispensabile în 2019.

Astăzi, 12 martie 2019, World Wide Web împlinește 30 de ani. În martie 1989, la Centrul European de Cercetări Nucleare – CERN din Geneva, Elveția s-au pus bazele internetului format din pagini web.

”Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în martie 1989.

Citește și: Spotify va fi preinstalat pe Galaxy S10 și pe alte telefoane noi

Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.”, conform Wikipedia.

Deși se celebrează începutul World Wide Web pornind din 12 martie 2019, primul prototip în format exclusiv text a ajuns ”online” câțiva ani mai târziu, la finele lunii noiembrie 1991.

La momentul respectiv, a fost organizată o demonstrație publică pentru această tehnologie inovativă.

În 1994, CERN și universitatea M.I.T. din Michigan, Illionois au format Consorțiul World Wide Web. Acesta are ca obiectiv dezvoltarea web-ului, standardizarea protocoalelor folosite online și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee, considerat fondatorul WWW, a devenit directorul acestui consorțiu.

M.I.T. coordonează partea americană a consorțiului, în timp ce partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

În faza inițială de dezvoltare, Berners-Lee și echipa sa de WWWC au dezvoltat cele patru componente fundamentale pentru funcționarea, găzduirea și accesarea paginilor web.

La bază se află protocolul HTTP pe care îl folosim și astăzi într-o formă semnificativ mai sigură – HTTPS. Crearea site-urilor se făcea în limbajul de programare HTML dezvoltat doar în acest scop. Primul server web și un browser de internet au fost de asemenea dezvoltate de către World Wide Web Consortium.

Sursa: playtech.ro

15 Comments

 1. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.

  Your website provided us with valuable information to work on. You
  have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 2. Cred că administratorul acestui site Web lucrează cu adevărat în favoarea
  site-ului, ca aici toate lucrurile sunt de calitate bazate pe informații.

 3. Cu siguranta se poate vedea abilitatile tale in a sti sa scri pe blog.
  Lumea speră la scriitori mai pasionați, cum esti tu! Continuă tot timpul cu inima ta.

Intra in discutie!