Ce limbaje de programare au învățat fondatorii Facebook, Google, Apple, Microsoft și SpaceX?

orange.ro

Cu siguranță folosești zilnic un produs Apple, o aplicație Google ori scrollezi feed-ul de Facebook. Datorită lor ducem o viață mult mai ușoară și confortabilă, iar cei care le-au creat inspiră și azi noi generații de viitori programatori.  

Dacă vrei să pornești pe urmele acestor pionieri ai tehnologiei, ai toate șansele să reușești, pentru că sectorul IT este cel mai ofertant la ora actuală și are nevoie de specialiști. De aceea, e important să afli ce limbaje de programare poți învăța. De ce să nu te inspiri chiar de la ei? 

Codecool, școala de programare care a pregătit sute de persoane fără experiență să găsească un job în IT în Ungaria și Polonia (și care a început sa facă asta și în România), prezintă limbajele de programare clasice și noi care i-au ajutat pe cei mai faimoși programatori din era digitală modernă să creeze cele mai iubite platforme, aplicații și software-uri din lume.

Steve Jobs & Steve Wozniak, Apple: C/C++, Python, Swift

Jobs a fost cel mai cunoscut pentru publicul larg, el fiind imaginea Apple și omul cu viziune. Însă Wozniak a fost inventatorul și programatorul care a revoluționat industria tehnologică în anii ‘70. Și ce au construit cei doi a ajutat întreaga lume să se bucure de tehnologie oriunde ar fi.

Sunt milioane de oameni care au iPhones și iPads, ori media playere iPod sau laptopuri Mackbook. Toată magia Apple a pornit de la construirea calculatoarelor personale moderne, de la Apple I și II la celebrul Mac.

Steve Wozniak a fost cel care a dezvoltat partea tehnică, fiind de mic pasionat de matematică și tehnologie. Așa a ajuns să construiască dispozitive și să inoveze, dându-și seama că programarea îl ajută în dezvoltarea gândirii logice și în rezolvarea de probleme..

Dacă l-ai întâlni azi, probabil ți-ar spune să-ți începi cariera de programator învățând  programarea orientată pe obiecte (limbajul C), și să continui să înveți și Python și Javascript, limbajele pe care le-a aplicatde-a lungul carierei. Javascript este foarte versatil, în timp ce Python este unul dintre cele mai ușor de înțeles limbaje de programare la ora actuală.

Și, cum lucrurile evoluează, nu e de mirare că Apple a preferat, în anii recenți, să-și creeze propriul limbaj mult mai intuitiv pentru device-urile iOS: Swift. Acesta e ușor de învățat de către programatorii juniori.  

Mark Zuckerberg, Facebook: PHP, C/C++, Java, Python

Este vestitul student la Harvard pornit să înființeze o rețea socială de miliarde de dolari. Lucru care s-a adeverit: Facebook, cea mai populară rețea socială din lume, are peste 2,5 miliarde de utilizatori.

Totul a pornit de la o provocare din anii de facultate. Inițial, Zuckerberg a codat un program numit FaceMash, în care utilizatorii puteau nota aspectul celorlalți studenți, lucru deloc etic și aspru sancționat de conducerea Harvard. Săptămâni mai târziu, programatorul a lansat Facebook. “Pur și simplu am codat platforma în camera de cămin și acolo am și lansat-o. Am închiriat un server cu 85$ pe lună și am susținut-o cu venituri obținute printr-un banner”, mărturisea el în 2011.

Dar fondatorul rețelei sociale și-a început aventura în programare mai devreme. Era în clasa a șasea când a primit primul computer și a început să folosească manualul C++ for Dummies ca să învețe să scrie cod. A început cu C++, apoi a fost atras de PHP.La un moment dat, s-ar fi  descoperit un profil al acestuia în care ar fi menționat expertiza în Visual Basic, C, C++, Java, Javascript și ASP.

Deși nu mai programează zi de zi, Zuckerberg s-a asigurat că cea mai populară rețea socială din lume este construită cu JavaScript pentru front-end development și cu PHP, C++, Java, Python pentru partea de back-end.

Elon Musk, Tesla, PayPal, SpaceX: Assembly, C/C++, Javascript

Putem face tranzacții non-bancare, conducem mașini electrice și visăm la călătorii în spațiu datorită lui celebrului antreprenor. Și totul a pornit de la jocuri video în copilărie.

La zece ani, a primit primul calculator și Elon a fost atât de captivat, încât a citit totul despre limbajul BASIC în câteva zile și și-a dat seama că vrea să se dedice științei. A devenit fascinat și de jocurile video, ca la 12 ani să codeze un joc care se poate juca și astăzi: Blastar.

Cu toate că a început cu programarea și cunoaște diferite limbaje de programare clasice, Musk este mai degrabă un vizionar care lansează inovație după inovație: de la Zip2 și PayPal, la SpaceX și Tesla, la Neuralink (neurotehnologie) ori The Boring Company (transporturi și infrastructură) – totul, pentru a schimba lumea prin tehnologie. 

Musk a lucrat cu Assembly, C/ C++, principalele limbaje folosite și acum la SpaceX și Tesla. Chiar dacă nu sunt human-friendly, sunt ideale pentru optimizarea programelor și cel mai bun control asupra codului și a rezultatelor obținute.

Bill Gates, Microsoft: C/C++, Java, .NET și Javascript

Windows, Bing, Internet Explorer, Edge, Outlook sunt doar câteva dintre produsele Microsoft folosite de oameni zi de zi. Cei care au schimbat modul în care navigăm pe Internet sunt  fondatorii celei mai mari companii software din lume: Bill Gates și Paul Allen. 

Pasionat de matematică, de programare și de jocuri video, se spune că Bill Gates scria cod în pauze la școală. “A învăța să codezi înseamnă să-ți dezvolți un nou mod de gândire, care te ajută în toate domeniile”, spunea unul dintre cei mai respectați programatori old-school. Poate așa a ajuns să creeze propriul limbaj de programare, Altair, împreună cu Paul Allen, într-o cameră de hotel din New Mexico – limbaj care a devenit și primul produs Microsoft.

Celebrul pionier a lucrat cu limbaje de programare de bază, C și C++. Odată cu dezvoltarea companiei, însă, a lăsat codarea pentru a coordona echipa în dezvoltarea de produse Microsoft folosind Java, C, C++ și, mai târziu, C# (dezvoltat chiar de ei, ca răspuns la Java). Gates a aplicat și JavaScript și, sub umbrela Microsoft, a creat framework-ul .NET..

Mulți programatori s-au axat pe framework-ul .NET pentru că este vast și poate fi folosit pentru aplicații diverse pentru diferite medii, cu limbaje diverse. Acestea pot fi învățate și la cursurile de junior Java developer și junior .NET developer în cadrul școlii Codecool din București. 

Larry Page & Sergey Brin, Google: Java, Python

Poate numele lor nu sunt la fel de cunoscute precum compania lor fondată în 1998. Ei sunt cei datorită cărora folosim sute de servicii și produse, de la Gmail, Google Search, Google Drive, Google Maps, Chrome, la Android. 

Page a avut norocul de-a fi crescut de profesori de programare și informatică, așadar nu e de mirare de ce a dezvoltat o pasiune pentru tehnologie. După ce și-a luat licența în Informatică, a aprofundat știința calculatoarelor la Stanford, California. Acolo l-a cunoscut pe Sergey, viitorul co-fondator Google, cu care a lucrat la celebrul algoritm de căutare PageRank, pentru un motor de căutare numit BackRub (avea să devină actualul Google, doi ani mai târziu, în 1998).

 

Larry și Sergey au lucrat, la început, cu HTML și s-au folosit de Java și Python pentru a pune la punct versiunea inițială Google Search. cât și pentru data mining și data science în cadrul dezvoltării Google.

Amândoi erau preocupați să scrie cod care să funcționeze, nu care să fie lizibil și optimizat. Poate, de aceea, un prieten de-al lui Sergey care a ajuns în echipa Google, s-a oferit să rescrie codul în Python, un limbaj mult mai flexibil.

Chiar dacă Larry și Sergey au fost mai degrabă antreprenori, ce au creat și creează prin Google este indispensabil pentru viața noastră. Cu toate că știm doar câteva dintre ele, compania oferă sute de produse și servicii Google, la ora actuală.

Pentru cei care vor să meargă pe urmele lor și să înceapă o carieră de programator, Codecool oferă cursuri de junior developer full stack în care înveți atât limbaje de programare de bază, mai performante, dar și pe cele mai noi și mai rapide – așa cum au făcut pionierii tech de mai sus, care au schimbat lumea.

Folosește cuponul de reducere QUICK456 pentru 3% reducere pe QuickMobile.ro3% reducere
Folosește cuponul de reducere QUICK456 pentru 3% reducere pe QuickMobile.ro
Cuponul QUICK456 îți aduce 3% reducere pe site-ul QuickMobile.ro indiferent de valoare comenzii. Reducerea se poate acumula și cu alte reduceri existente pe site.
QUICK456
orange.ro

Latest articles

Ce limbaje de programare, tehnologii și specializări în IT caută angajatorii în 2020? Studiu Codecool

La șase luni de la startul pandemiei, domeniul IT a rămas printre puținele aproape total neafectate, alături de pharma, ecommerce și curierat.

Noile smartwatch-uri Apple sunt disponibile la precomandă

De acum poți precomandata noile smartwatch-uri de la Apple de pe cel mai mare magazin online din România.

Football Manager 2020 și Watch Dogs 2 sunt gratuite pe Epic Games

Epic Games vine în această săptămână cu un trio de jocuri gratuite. Este vorba despre Football Manager 2020, joc pe care am...

Vodafone a anunțat Vodafone TV, un serviciu de televiziune digitală.

Vodafone inovează și lansează Vodafone TV. Vodafone TV e un serviciu de televiziune digitală. La baza acestiu serviciu stă un dispozitiv de...

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.